Loppebid på mennesker og kæledyr klør og kan være meget belastende. De minder om myggestik og kan fremkalde allergiske reaktioner, sår og infektioner.
Loppebid på mennesker sker dog ikke så ofte som loppebid på vores hunde og katte, og det er ikke alle, som reagerer på de små blodsugere.
Lopper formerer sig hurtigt, især hvis du har kæledyr i husstanden. Men selv hvis du ikke har husdyr, kan dit hjem godt være vært for lopper, og du kan ende med en masse ubehagelige bid.
Indhold på denne side
Hvordan ser loppebid på mennesker ud?
Loppebid er ret særprægede. De forbliver små i modsætning til væggelusbid. Men hvordan ser loppebid ud? Hvis du bliver bidt af en loppe, kan du se et eller flere af følgende kendetegn:
- Kun ét bidemærke – i midten af knoppen
- Små røde knopper
- Rødme omkring bidmærket
- Loppebiddene sidder ofte i grupper eller klynger på tre eller fire
- Biddene sidder ofte omkring fødder, ankler og ben
Som nævnt bliver du oftest bidt på underbenene og fødder, da de er tættest på gulvet og derfor nemme mål, men du kan også godt få bid omkring armhulerne, brystet, albuerne, taljen, lysken og knæhaserne.
Da mange af loppebiddene ikke fremprovokere en reaktion, er det dog ikke sikkert, at du bemærker at du er blevet bidt.
Symptomer på et loppebid
Det mest udbredte symptom hos os og vores kæledyr er kløe. Dette kan vare fra et par timer til flere dage afhængig af reaktionen, og hvor meget der er kradset i bidet. Hvis du eller dit kæledyr får kradset hul på huden, kan det forårsage en hudinfektion, som du skal være opmærksom på.
De typiske symptomer på loppebid hos mennesker, som vil opstå umiddelbart efter biddet, er:
- Kløe
- Nældefeber
- Udslæt
- Hævelse i de berørte områder
Hævelsen og kløen skyldes en reaktion på loppens spyt, som den efterlader, når den bider. Det er en form for lokal allergisk reaktion og er normalt af en mildere form end bid fra andre insekter som hvepse, bier og gedehams.
Hvordan vi reagerer, er meget forskelligt. Nogle mennesker er mere følsomme over for loppebid og kan få allergiske reaktioner. Især børn er udsatte, da deres immunforsvar ikke er fuldt udviklet endnu.
Symptomer på allergiske reaktioner omfatter:
- Vejrtrækningsproblemer
- Hævelse i munden af læber eller tunge
- Svimmelhed
- Kvalme
- Brystsmerter
Vær opmærksom på, at andre allergiske reaktioner eller bid fra andre insekter, kan ligne og minde om loppebid.
Oplever du voldsomme allergiske reaktioner, anbefales det, at du kontakter egen læge eller lægevagten med det samme.
Det kan være vanvittig svært, men uanset hvor meget det klør, så forsøg ikke at kradse i loppebiddet, da det kan forårsage en infektion. Brug hellere et kløestillende middel i stedet for.
Infektion opstår normalt, fordi man får kradset hul på huden. Bakterier og andet snavs, som sidder under neglene, har fri adgang ved et åbent sår, når du klør.
Symptomer på infektion fra loppebid omfatter:
- rødme
- Smerte
- Feber
- Hævede lymfeknuder
Kan loppebid forårsage andre problemer?
For mennesker er risikoen for at få overført sygdom fra lopper meget, meget lille. Det gælder desværre ikke for dit kæledyr.
Er din hund eller kat blevet angrebet kan den
- klø og bide sig selv så voldsomt, at der kan opstå store sår.
- få røde pletter på huden samt skæl og en mat, kedelig pels.
- få betændelse i øre, poter og hud.
- få bændelorm.
Hvalpe og killinger er særligt udsatte og kan få anæmi (blodmangel) ved større blodtab.
Det er vigtigt, at du kontakter dyrlægen, hvis du oplever at din hund eller kat ændrer adfærd, virker sløv eller udviser sygdomstegn.
Hvordan ved jeg, at jeg har lopper i mit hus?
Hvis du har hund eller kat, er du sikkert ikke i tvivl om det, hvis de har lopper. De vil ofte begynde at kradse, bide eller slikke sig overdrevent på bestemte områder eller være meget urolige.
Har du har mistanke om, at dit kæledyr eller hjem er udsat for et loppeangreb, kan du tjekke det således:
- Bruge en loppekam til at kontrollere dit kæledyrs pels for lopper og loppeafføring.
Er der små sorte pletter (ligner kaffegrums) på kammen, kan du tørre dem af på et fugtigt stykke køkkenrulle. Hvis det bliver rødt eller rødbrunt er det loppeafføring, da loppeafføring består af indtørret blod. - Gå på dit gulvtæppe iført hvide strømper. Kig på strømperne efterfølgende. Insekterne er mørke og rødbrune, og hvis de hopper på dig, mens du bærer hvide strømper, vil du tydeligt kunne se det.
Jeg har ikke kæledyr – kan jeg stadig godt få loppebid?
Ja! Selvom de fleste loppeangreb forekommer i boliger med kæledyr, kan lopper også bosætte sig i hjem uden kæledyr. Dette kan ske af flere forskellige årsager:
- Er du for nylig flyttet i hus eller lejlighed, hvor der tidligere har været kæledyr med lopper, kan der stadig være ubudne gæster, hvis de ikke er blevet udryddet ordentligt.
- Har du købt brugte møbler, kan de ankomme inficeret med lopper.
- Har du nabohunde eller -katte, kan de overføre lopper til dit hjem ved blot at “hænge ud” i nærhenden.
Behandling af loppebid på mennesker
Er du sund og rask, vil loppebid som udgangspunkt gå væk af sig selv efter nogle dage, uden at de skal behandles, men du skal være opmærksom på selve biddet, hvis du får en reaktion.
Formålet med behandling er at sikre, at bidet er rent og lindrer symptomer som kløe og hævelse.
Det første du skal huske, når du behandler loppebid, er at undgå at kradse i dem. Det er svært at lade være, men jo mere du kradser, jo mere irriteret bliver det og jo mere vil det klø.
Får du kradset for meget eller for hårdt, kan det føre til sår og en mulighed for infektion.
- Du skal rense de angrebne områder på huden med sæbe og vand for at reducere sandsynligheden for infektion.
Husk at bruge koldt eller lunkent vand, når du renser, da varmt vand ikke lindrer hævelsen og kan have tendens til at stimulere kløen.
- Køl det berørte og irriterede område ned med is for at lette hævelsen. Husk, der skal være et klæde mellem isen og huden (fx et viskestykke). Isen må ikke ligge direkte på huden.
Ovenstående kan bruges til at lindre her og nu, men er det ikke nok, kan du bruge disse kløestillende midler mod loppebid og andre insektbid, som alle kan købes i håndkøb.
Cremer og salver – Der findes mange forskellige cremer og salver med kløestillende effekt. Et af de mest effektive midler mod kløe, hævelse og rødme fra insektbid, er cremer med mepyramin.
Mepyramin er et antihistamin, der hæmmer virkningen af histamin, som dannes ved loppens spyt og giver den allergiske reaktion.
Antihistamin piller – Mange mennesker tager en antihistamin pille som fx Benadryl eller Alnok til at tage kløen og irritationen.
De alternative midler:
Tea Tree Oil – Tea Tree Oil er olien med de mange egenskaber og godt mod loppebid. Det er antiseptisk, altså antibakteriel og lindrer kløe og irritation. Dryp lidt af det på noget vat og dup det på det område, hvor der er blevet bidt.
Aloe Vera – Aloe Vera indeholder forskellige aktive ingredienser og er et effektivt antiinflammatorisk middel mod mange ting. Det har en beroligende virkning og lindrer irritation og kløe ved loppebid.
Behandling af loppebid på kæledyr
Er din hund eller kat angrebet og plaget af lopper, er følgende loppekur den mest effektive her-og-nu behandling.
- Giv dit kæledyr et bad ved at bruge lunkent vand og en loppeshampoo for at slippe af med lopperne. Loppeshampooen virker med det samme og i op til 24 timer.
- Tør dit kæledyr med et håndklæde. Vær forsigtig hvis der er sår og rifter på huden.
- Børst pelsen grundigt med en loppekam for at fjerne de resterende lopper.
- Brug et spot-on-loppemiddel, som dryppes i nakken på kæledyret for at forhindre nye lopper og lindre kløen. Mange spot-on-produkter virker indenfor 24 timer og er både forebyggende og langtidsvirkende.
Loppebid eller væggelus
Loppebid og væggelusbid kan være svære at adskille og se forskel på, men kender du deres forskellige kendetegn, vil du hurtigt kunne skelne, hvad der er det ene og det andet.
- Normalt vil væggelus lave to stik i biddet – ét hvor de bedøver, og ét hvor de suger blod. Lopper vil kun lave ét stik. Dette kan ses på et frisk bid.
- Væggelus er aktive om natten og bider normalt kun, når du sover. Lopper kan være aktive hele døgnet og bider derfor både om dagen og om natten.
- Væggelusbid ses ofte i lineære rækker og kan være overalt på utildækket dele af kroppen, mens loppebid er tilbøjelige til at være placeret i klynger, ofte på fødder og ankler.
- Væggelusbid begynder at klø gradvist og der kan der gå nogle dage, før symptomerne dukker op. Loppebid begynder at klø med det samme og hæver op og bliver røde inden for en time efter biddet.
Hvordan undgår jeg at blive bidt?
Da de fleste loppeangreb skyldes lopper, der er bragt ind i hjemmet af kæledyr, er den bedste måde at undgå bid, at forhindre lopperne i at bosætte sig på dit kæledyr og i dit hjem. Dette kan gøres ved at kombinere og forebygge på flere forskellige fronter:
- Hold dine kæledyr væk fra dyr, du ved, har haft lopper for nylig.
- Brug jævnligt en loppekam til at kontrollere dit kæledyrs pels for lopper.
- Vask jævnligt din hund eller kats sengetøj i varmt vand.
- Gør rent regelmæssigt. Støvsug grundigt gulve, paneler, møbler, tæpper og senge, og vask sengetøj ved høje temperaturer.
- Brug forebyggende loppemiddel på dit kæledyr en gang om måneden (fx Advantage Vet, Frontline, Program Vet, Biospotix eller andre). Tal evt. med din dyrlæge om det rigtige produkt til din hund eller kat.
Hurtige facts om loppebid
- Lopper lever primært på dyr, men kan bide og inficere mennesker. De kan være vanskelige at fjerne fra hjemmet og kan overleve i mere end 100 dage uden en vært at suge blod fra.
- Bid fra lopper kan udløse allergiske reaktioner, men for det meste vil de ikke have nogen alvorlig indvirkning på en persons sundhed.
- Loppebid er normalt meget små med et centralt rødt mærke, og forekommer ofte i grupper på tre eller fire.
- Blærer ses ofte ved væggelusbid, men ikke ved loppebid.
- Loppebid går normalt væk af sig selv efter nogle dage uden behandling.